Bahaya "W-Sitting Position" Bagi Kanak-kanak

8:30:00 PM


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Tadi ada terbaca artikel dari Stephanie Galanis seorang penulis artikel di yummymummyclub.
Beliau menyatakan bahawa jangan dibiarkan anak-anak anda untuk duduk dalam kedudukan W (W-Sitting Position) kerana ia sangat merbahaya khususnya dari segi pertumbuhan tulang.


Menurut beliau, kedudukan tersebut juga boleh menyebabkan tulang pinggul boleh berubah, masalah otot dan sebagainya.

Hip Distortion
Knee and Foot Distortion
Poor Development of Core Muscles
Lack of Cross-Body Coordination
Untuk lebih lanjut, boleh layari 
laman web ini.

Selain itu, ada juga artikel-artikel di internet yang sangat menyarankan kepada ibu bapa
supaya memandang serius akan hal ini.

**serius, sebelum ini aku tak berapa tahu pun duduk 'katak' (panggilan aku la..) membahayakan huhu

You Might Also Like

4 comments

  1. Ooo.. Akiff duduk macam ni la.. Mungkin ada betulnya.. Sebab masa akak kecik2 pun duduk macam ni jugak.. Bila dah besar kak suka lenguh2 kaki.. Sejak dari bangku sek lagi lenguh2 kaki..

    ReplyDelete
  2. boleh warning kat abang lah gini. anak buah baru je empat. selalu duduk gini bila main mainan dia.

    ReplyDelete

Featured Post

Followers