Malaysian University English Test (MUET) 2014

3:08:00 PM


Assalamualaikum dan hi ! 

Semalam tolong adik isikan pendaftaran MUET dia.
Jadi nak ambil kesempatan nak
share tarikh-tarikh penting
bagi mereka yang belum ambil lagi MUET
dan berhajat nak ambil tahun ini.

Arahan dan panduan nak mendaftar secara lebih terperinci,
korang boleh layari laman sesawang

Kenapa kena ambil MUET? Wajib ke?

MUET ini wajib untuk calon STPM, pelajar Matrikulasi, Diploma ataupun
asasi yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah sarjana muda pertama (first degree programme)
di universiti-universiti tempatan.

Sebagai contoh, pelajar yang hendak sambung Law (perundangan) kena at least dapat band 4 dalam
MUET ni. Same goes to students yang nak continue dalam medicine juga, at least band 4.
MUET ni wajib untuk bergraduat dari universiti tempatan. Jadi,
seharusnya, lagi elok kalau settle awal-awal.
MUET ini juga boleh diambil sekali lagi, kalau rasa tak puas ataupun tak achieve target band.



Good luck ^_^



                  




You Might Also Like

6 comments

  1. Replies
    1. its ok syira ^_^. chilled. boleh shj.. macam kat uni saya, those yang band 1 and band 2, just pergi extra english classes shj kalau xtak salah saya. janji ambil MUET..and then apply courses yang tak ada high requirement

      Delete
  2. MUET ni wajib untuk calon STPM? Maknanya kalau keputusan SPM dah keluar dan saya berhajat utk sambung ke peringkat STPM, saya kena ambik MUET lah ye? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa awak dah nk ambil stpm, ya. nanti pihak sekolah akan uruskan untuk exam MUET bagi calon stpm =)

      Delete
    2. Oh begitu.. Kiranya skrg sementara tunggu result spm saya tak payah buat apa2 utk MUET lah kan? Sorry laa, ank sulung xde pengalaman kena tanya org hehehe. Mekasih :D

      Delete
    3. yeap ^_^..sama la. saya pun anak sulung..huhu biela kena sntiasa alert k.. takot terlepas. rajin2 update dengan senior or rakan dan berita..untuk apa-apa pun.. your very most welcome

      Delete

Featured Post

Followers