Tutorial Matikan Word Verification

8:30:00 AM


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Simple sahaja tutorial kali ni iaitu cara nak disabled word verification.
Word verification ni ada sesetengah tak kisah, (tak kisah kalau senang) tapi ada juga yang boleh timbulkan kemarahan (kalau jenis yang berbelit-belit, tak nampak) sampai readers pun boleh rasa segan atau malas nak drop komen nanti sebab asyik salah je. hehe..
Jadi, amatlah disyorkan untuk dimatikan sahaja word verification tu.
Kalau takut spammers? Aktifkan comment moderation pula. ( yang perlukan approval admin sebelum komen itu disiarkan, kiranya admin boleh baca dan tapis dahulu komen readers).


Buka Blogger > Home/ Dashboard > Settings > Posts and Comments 
Tengok pilihan show word verification,  kemudian tukar kepada NO.
Untuk aktifkan comment moderation pula boleh pilih sama ada nak always, sometimes atau never.
Kalau never, maksudnya komen readers tidak memerlukan approval daripada admin.

Kalau ada apa apa yang tidak faham, boleh inform pada komen di bawah :)


You Might Also Like

2 comments

  1. kadang verification ni melecehkan , better tak letak

    ReplyDelete
  2. Ermmm..
    Malas nak komen kalau blog yang ada ni.
    Sebab...selalu silap taip.
    Nak cepat ler katekan.

    ReplyDelete

Featured Post

Followers