Rumahnya Seperti Kubur

9:39:00 AM


Assalamualaikum wbt. Sekadar renungan bersama InshaAllah

Pernah dengar tentang RUMAH yang diibaratkan seperti KUBUR?


Iaitu rumah yang didalamnya tiada orang membaca al-Quran.

Seringkali kita lihat membaca al-Quran menjadi 1 adat,apabila hanya dibaca pada:
 Malam Jumaat (Yaasin)
 Orang tengah nazak/koma (Yaasin)
 Time akad nikah (itu pun kalau bakal suami diminta baca)
 Dalam Solat (paling pjg:Al-Fatihah. plg pendek:An-Nas)
 Bila rasa seram sejuk (Baca a'uzubillah terus lari)

Betul tak?

Mana pergi masa kita untuk baca al-Quran?

Setiap masa pegang handphone. Oh baca. Baca mukabuku,games dll.

Al-Quran?

Macam mana al-Quran nak jadi teman dalam kubur? Kubur gelap tau. Al-Quran tu Nur (cahaya).

Berusahalah membaca al-Quran,walau tergagap2, merangkak. Takpa,Allah bg pahala tau!

Cuba bayangkan kalau orang yg selalu membaca al-Quran dalam rumah kita meninggal dunia,siapa plk yg akan baca? Takkan tunggu mereka tiada,baru kita nak baca?

Takutnya bila rumah dikatakan kubur

Luang masa untuk membaca al-Quran,walau diam2 

(SepuluhSen drp saya,Hamba Ilahi)

(copy paste)
sumber : Facebook

You Might Also Like

10 comments

  1. peringatan yang bagus untuk renungan kita bersama

    ReplyDelete
  2. =) nice reminder ten! love u bebeh! moga bjmpa di syurga kelak =) ^^

    ReplyDelete
  3. Allahu.
    Doakan saya rajin mebaca Quran ameen :)

    ReplyDelete
  4. Thanks, iola sebab ingatkan kita semua.
    Gerun akak dengar ni.
    Bukan x tau..dulu tau ni..tapi dah lupa pulak:(

    ReplyDelete
  5. memang gerun ina baca entry ni.. ina pernah juga baca tweet "kalau lah al-quran ada last seen, agaknya macam mana lah kita smeua" btw, nice entry.. betul2 mengingatkan kita semua untuk tak terlampau leka dengan muka buku semua tu..

    ReplyDelete
  6. tag awak http://lifesofkajiwara.blogspot.com/2014/11/giveaway-rm100-untuk-seorang-pemenang.html jom join !

    ReplyDelete
  7. makan mendalam... ^_____^ lehhh jadi panduan kepada semua.. heeeheee

    ReplyDelete
  8. tq sharing. peringatan untuk diri saya jugak. ^^

    ReplyDelete

Featured Post

Followers