Tutorial Membuat Animation atau Simple Gif

12:30:00 PM


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Banner di atas tu nampak macam berkelip-kelip kan?
Sebenarnya imej di atas adalah dalam bentuk Gif dan senang sahaja nak membuat animasi mudah dengan hanya menggunakan aplikasi Photoscape sahaja

Klik link di bawah untuk mendownload

  • Buka aplikasi photoscape

Ada perbagai tools yang boleh digunakan contohnya nak edit gambar boleh, buat collage dan sebagainya.
Nak buat Gif? tekan " Animated Gif "
  • Akan keluar panel begini.. Drag pictures yang dikehendaki ke bahagian tengah seperti di bawah :
Masukkan sekurang-kurangnya dua gambar.
  • Anda boleh kawal kelajuan transition gambar atau pun pattern transition yang dikehendaki sama ada dari atas ke bawah. Terpulang kepada kreativiti, kena explore di sini.
  • Setelah berpuas hati, save.



Sebenarnya, Photoscape ni sangat berguna kepada mereka yang suka edit gambar dan sebagainya. Umpama mini version of Photoshop. Sesetengah komputer khususnya netbook, ada yang tak boleh install Photoshop berikutan ada graphic issue, jadi Photoscape ini adalah salah satu daripada alternatif yang boleh digunakan.

Selamat Mencuba !









You Might Also Like

9 comments

  1. thanks for the tips!nanti nak try.

    ReplyDelete
  2. tq for the tutorial..sgt berguna :)

    ReplyDelete
  3. wahhh..tutorial yg bagus..Nelly minta ada installer photoscape nie..tp x explore habis..tq ye..

    ReplyDelete
  4. TERIMA KASIH LOLA..MESTI CUBA NI...:)

    ReplyDelete
  5. kite pun guna photoscape.. hehe

    ReplyDelete
  6. Terima kasih banyak sbb buat tutorial ni. Sgt sgt membantu ^^

    ReplyDelete
  7. Macam-macam ade eh?
    Tak pernah download..
    Buat yang simple je. Thanx ye, Iola.

    ReplyDelete
  8. Kite dah download photoscape ni lama dah.. tapi tak berapa guna pun.. ^^ Banyak edit gambar online je.. guna PiZap ^^"

    ReplyDelete

Featured Post

Followers