Tips Elak Keracunan Makanan

11:30:00 AM


  • sentiasa menjaga kebersihan
  • basuh tangan sebelum mengendalikan makanan.
  • basuh tangan selepas keluar dari tandas
  • pastikan kawasan dapur bebas daripada serangga dan makhluk perosak.
  • asingkan makanan mentah dan sudah dimasak untuk mengelakkan cross-contamination
  • gunakan perkakasan seperti pisau dan papan pemotong berbeza atau dibasuh dahulu untuk penyediaan makanan yang belum dimasak.
  • simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah di dalam bekas berbeza.
  • masak dengan sempurna terutamanya daging, ayam, telur dan makanan laut.
  • simpan makanan pada suhu yang betul
  • jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik melebihi 4 jam
  • simpan makanan yang telah dimasak atau mudah basi di dalam peti sejuk / peti sejuk beku
  • sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersih
  • minum hanya air yang dimasak atau air yang dibotolkan atau berbungkus
  • pilih makanan yang segar dan berkhasiat
  • basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam/salad)
  • jangan makan makanan yang sudah melepasi tarikh luput
  • pilih kedai makanan yang bersih jika makan di luar
  • hindari gerai  atau kedai makan yang kotor

Sumber : BH Julai

You Might Also Like

5 comments

  1. nice tips! ^^
    singgah sambil klik iklan :)

    ReplyDelete
  2. kalau beli kat bazaar akak tak rasa makanan tu boleh tahan sampai sahur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sis.. sesetengah ada yang tahan ada yang tak :)

      Delete
  3. Keracunan makanan ni sekali terkena tak larat satu badan ~_~

    ReplyDelete

Featured Post

Followers