Tips Persiapan Menjelang Raya

9:30:00 AM




  • Semak dan bandingkan harga sebelum dan mejelang perayaan untuk mengelak ditipu potongan harga ketika membeli belah.
  • Buat tinjauan atau survey beberapa tempat membeli belah sebelum mebuat keputusan membeli barangan persiapan kerana kualiti barangan di sesetengah tempat adalah berbeza dan begitu juga dengan harganya.
  • Ambil peluang dengan tawaran istimewa. Bandingkan iklan dan tawaran harga di bazar atau karnival Aidilfitri. 
  • Pastikan anda menempah baju raya dengan tukang jahit tetap dan bukan sekadar mahu mencuba yang baharu. Dapatkan saranan dari rakan terdekat jika ingin mengubah angin bagi mengelakkan 'kecacatan; yang tidak diingini ketika memakainya.
  • Menanti jualan istimewa di saat akhir mungkin menyebabkan anda akan kecewa kerana tidak mempunyai saiz yang sesuai. Cari awal untuk lebih pilihan pada harga berpatutan.
  • Jika anda membuat pembelian secara atas talian, pastikan barangan anda dihantar mengikut jadual pada kualiti yang memuaskan.
  • Berbelanja mengikut kemampuan dan keperluan. Elak terlebih belanja hingga terpaksa mengeluarkan simpanan untuk meneruskan aktiviti harian selepas raya.
  • Jangan lupa keluarkan zakat.


Sumber : Berita Harian 19 Julai 2014

You Might Also Like

10 comments

  1. SALAM RAMADAN...XLAMA LAGI DH NK RAYA YA

    ReplyDelete
  2. heee tennn baju raya da beli ye???

    ReplyDelete
  3. Banyak preparation raya masih tergendala. sob..sob..

    ReplyDelete
  4. Baju pun x tempah tahun ni.
    Kue raye belum order.
    Dan saya jenis malas nak compare harga. Tu yang slalu terkena.

    ReplyDelete
  5. tak sabar nk raya.. skrg pun dh mula buat kuih2 raya

    ReplyDelete
  6. thanks for the tips..akk mmg ada habit suka beli baju last minute tu.huhu

    ReplyDelete
  7. jualan akhir tuuu yang best... hehe

    ReplyDelete

Featured Post

Followers