Cucur Jagung Sempoi
6:41:00 PM
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Resepi Cucur Jagung Sempoi
**untuk 2-3 orang makan
♥ setongkol jagung (sagat atau hiris)
♥ 1 cawan tepung gandum
♥ 1 tangkai cili merah (dihiris nipis)
♥ 5 ekor udang (potong kecil-kecil)
♥ susu UHT
♥ garam dan gula secukup rasa
♥ air suam
Cara-cara
■ Campurkan air serta beberapa sudu besar susu UHT dan gaul kan bersama tepung. (Cecair tuang sedikit demi sedikit sambil gaul, sehingga adunan tidak terlalu cair)
■ Masukkan garam dan gula secukup rasa.
■ Hirisan jagung, cili dan udang dimasukkan dan gaul hingga sebati.
■ Panaskan minyak dan goreng macam biasa.
■ Siap untuk dihidang bersama sos.
Selamat mencuba versi Iola :)
16 comments
Sempoi. :)
ReplyDeleteErmm mesti lazat ni..terima kasih share resipi..simple but nice..
ReplyDeleteAkak !! >:( takpernah buat, tapi jiran bagi haritu.. manis :(
ReplyDeletebila tengah puasa, pandang cucur ni macam lazat jer...
ReplyDeleteKalau pakai susu Dutch Lady pun boleh ke? :B
ReplyDeleteBtw sis, saya dah hantar email tau ^_^
Dah lama x makan apa2 jenis cucur ni...hehehe...
ReplyDeleteSinggah sambil klik nuff Dove + kastam (^^,)
perghhh ten mmg sempoiiii. =)
ReplyDeletesedapnyaa cucur jagung !
ReplyDeletesedapnyeeee...eheh
ReplyDeleteni peberet ni....cucuq jagung.....terliurnyaaa laaa
ReplyDeletesempoi! kite pun suka gak cucur jagung ni.. taruk udang sikit.. wuu sedap.. hihi
ReplyDeleteRajinnye gi sagat jagung. Akak beli yang dalam tin je:)
ReplyDeleteAmboi sedapmya :D
ReplyDeleteselalu makan kalau g Bandung..kalau kat KL malas pulak nak buat...sbb suka cucur bawang je :P
ReplyDeletesedapnye
ReplyDeletewahh..siap guna susu UHT.. menu sihat nih.. hehehe..
ReplyDelete