Resepi Crunchy Almond Cookies
10:00:00 AM
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Resepi ni tetiba je muncul..olah dari basic crunchy chocolate chip yang dulu.
Masa kemas-kemas bahan tadi, nampak 2 bekas badam. Huu tarikh expired pula tinggal 2 bulan lagi.
sayang..takut membazir, buat cookies lagi la rini yeay!
Resepi Crunchy Almond Cookies
Bahan-bahan :
- 1 cup tepung gandum (ayak)
- 1/4 cup tepung jagung (ayak)
- 1/2 tsp garam
- 1/2 tsp soda bikarbonat
- 1 biji telur
- 150 g butter
- 1/2 tsp esen vanilla
- 1/2 cup gula kastor
- 1/4 cup gula perang (optional)
- 200 g badam (dikisar hancur)
Prosedur :
- Satukan bahan kering (tepung gandum, tepung jagung, garam dan soda bikarbonat)
- Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius
- Putarkan mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur dan esen vanilla (kalau ada susu segar, masuk 1 tbsp..tak letak pun tak pa)
- Putar sehingga sebati, kemudian masukkan bahan kering sedikit demi sedikit.
- Akhir sekali gaul kan bersama dengan badam menggunakan spatula.
- Bentukkan cookies dan siap untuk dibakar selama 10 hingga 15 minit. ( kena tengok takut terlebih masak)
orang yang allergic kacang ni..tak boleh la ye..huu |
7 comments
wah, mak oi.. nampak sedapp sangat >.< saya boleh la makan kacang sikit2. hehehehe...
ReplyDeletedatang klik2 iklan sekali ^^
ReplyDeletewahhh nampakk sedap ten oiii..
ReplyDeleteSalin salin salin resepi .. thanks ^_^
ReplyDeleterajin betul buat cookies. nampak macam sedap jugak. ^^
ReplyDeletebaru perasan blog ni tukaq wajah. cute!^^
nampak sedap :)
ReplyDeleteAkak banyak barang expired.
ReplyDeleteIncluding lah badam.
Dah buang dalam tong.