Resepi Chocolate Chip Cookies Ala Famos Amos

8:30:00 AM


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Crunchy crumbly cookies are my favourite.
Finally, after several trials and errors, 
dapat juga hasil cookies yang aku impikan hehe..
Resepi Chocolate Chip Cookies Ala Famos Amos

Bahan-bahan :
  • 2 cup tepung gandum (ayak)
  • 1/4 cup tepung jagung (ayak)
  • 1 tbsp chocolate powder
  • 1 tsp garam
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 250 g chocolate chips
  • 200 g badam 
  • 250 g butter
  • 1 cup gula kastor
  • 1/2 cup gula perang (optional)
Prosedur :

1. Satukan bahan kering (tepung gandum, tepung jagung, chocolate powder, garam dan soda bikarbonat dan bekas asing. Gaul sebati.
2. Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius.
3. Putarkan butter dan gula sehingga kembang. 
4. Masukkan telur, dan esen vanilla. Putar sehingga sebati.
5. Masukkan bahan kering tadi sedikit demi sedikit sambil putar.
6. Bila dah sebati, masukkan chocolate chip dan badam dan kacau dengan menggunakan spatula. Mix well.
7. Bentukkan cookies dan siap untuk dibakar selama 10-15 minit. (kena tengok ya)

yummy !

You Might Also Like

8 comments

  1. Amboiii, sedapnyaaaa! Satu adunan ni agak2 dapat berapa banyak?

    From FAMF Tower

    ReplyDelete
  2. hmm. yum yum. Nampak sedap. :)

    ReplyDelete
  3. tengok qhupenye ada gaya macam famos amos... kena try nih...

    ReplyDelete
  4. nyum2. tq for the recipe. nanti la raya nak cuba buat kalau rajin. hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak T-T tapi tak sangka senang je buat benda tu kan..

    ReplyDelete
  6. bau semerbak cam famous amos gak ke?

    ReplyDelete
  7. nampak sedap... nk trylah nanti.. tq utk resipi...

    ReplyDelete
  8. after several kali mencuba akhirnya berjaya ? hehehe okay nak copy resepi ni.. kalo time rajin nak membaking boleh cuba heehe

    ReplyDelete

Featured Post

Followers