Punca Jeragat

8:30:00 AM


Jeragat atau melasma adalah sejenis gangguan kepada kulit yang tidak membahayakan namun menyebabkan kulit wajah seseorang kelihatan tidak sihat serta menjejaskan penampilan.
Apakah puncanya?


  •  Terdedah kepada sinaran cahaya matahari yang terik
  •  Pengambilan ubat-ubatan yang menganggu hormon
  • Penggunaan bahan kosmetik kulit yang bersifat panas
  • Keturunan
  • Faktor kerja seperti tukang masak yang terdedah kepada bahang api
  • Hormon yang tidak seimbang
  • Faktor usia menyebabkan kolagen kurang terbentuk


sumber : Rapi

You Might Also Like

5 comments

  1. Salam Jumaat.
    Sorry, akak tag awak kat sini..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2015/01/postcards-giveaway-from-czech-germany.html

    ReplyDelete
  2. nice sharing kak :) selalu jugak tengok orang ada masalah tentang jeragat ni, tapi sekarang ni baru tahu apa puncanya..

    ReplyDelete
  3. Betul semua tu.
    Akak ni pun rasanya cam banyak jeragat.

    ReplyDelete
  4. Oh... okeh... boleh start preventing dah lepas ni...

    ReplyDelete
  5. eeeerk.. nak consume kolegen..!!
    sana sini orang promote kolegen skarang..

    ReplyDelete

Featured Post

Followers