Tutorial Ping Entry Ke Facebook

9:02:00 PM


Assalamualaikum dan hi ^^

Aku nak share satu tip and trick untuk korang tingkatkan viewers entry melalui Facebook.
Tutorial ini aku belajar dari sis Lyssa Faizureen. Jadi kredits for her k!

Alert !!
Sila backup dulu ya template asal anda. hee untuk langkah keselamatan.

  • 1. Buka template code anda. (Dashboard > Template > Edit HTML.
  • 2. Tekan control + F secara serentak, dan cari code seperti ini
<data:post.body/>
  • 3. Kalau dah jumpa, copy code di bawah ini pula 
 <!--Facebook Send button Start -->
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1 ' type='text/javascript'/><fb:send colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font=''/>
</div>
</b:if>
<!--Facebook Send button End -->
  • 4. Paste code yang telah korang copy tadi di seperti di ini : ***sekiranya korang ada letak button like facebook atau donate macam aku ni, paste kan dibawah sekali k



  • Okay, preview dulu. Rasa puas hati, baru save.
p.s :  Kadang-kadang waktu preview mungkin button send tu tak timbul, tapi sebenarnya dah jadi.. Jadi aku syorkan, korang backup dulu ye :)

You Might Also Like

10 comments

  1. Selalu try tuto tapi tak jadi. Takpe japlagi on lappy nak try ikut tuto ni. Thankyou Lola! Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. goodluck ya :D harap sangat dapat membantu

      Delete
  2. Replies
    1. sama sama sis. :D harap dapat membantu

      Delete
  3. Nice sharing :) Tapi sekarang kite dok malas nak hadap HTML hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sama lah yun sing. akak pun dah lama tak edit blog sendiri ngehehe

      Delete
  4. Tutorial nampak senang tapi slalu xdpt buat. Maybe sebab pc tab akak pakai windows 8. Ermmm.. Dulu pun akk ikut tuto org lain x jadi. Lps tu akk adjust sane sini baru jadi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometimes kita memang kena pandai godek adjust sendiri..saya pun macam tu juga. template kan ada sesetangah yang berbeza-beza hee..kena rajin je la..kalau mahu :D

      Delete

Featured Post

Followers