Tips Penjagaan Kulit Ketika Mengembara

8:27:00 PM


Assalamualaikum dan hi ^^
Selalunya, bila aku nak travel..
usually aku akan prepare skincare kit khusus bila aku outstation..
(outstation kunun..) 
Contohnya pergi melancong, kursus, kem atau sebagainya.
Tak perlu kot bawa yang original size..
Boleh saja pump sedikit dalam bekas lain contoh nya macam
bekas-bekas ini


Kadang-kadang aku just bawa sample-sample kecil
yang selalunya aku dapat bila shopping atau singgah di kiosk skincare yang
biasa aku beli.

Jom tengok apa lagi tips sewaktu mengembara aka melancong  :)

  • Gunakan sunscreen (pelindung suria) untuk melindungi kulit daripada sinaran UV.
  • Ketika terasa mata seperti kering, gunakan eye drops untuk mengelakkan mata merah.
  • Seeloknya kurangkan pemakaian solekan ketika mengembara atau pakailah primer untuk membantu melindungi kulit, mengekalkan solekan serta mengelakan dehidrasi. 
  • Sentiasa mengekalkan kelembapan kulit, khususnya ketika dalam perjalanan yang jauh. Jangan lupa untuk bawa bersama lip balm serta krim tangan juga.
  • Bawa bersama pencuci wajah yang lembut untuk kulit.
  • Sekiranya anda menyediakan produk wajah yang berbeza khusus ketika mengembara, seeloknya mulakan penggunaan set penjagaan wajah mengembara anda itu tiga hari sebelum bermula , untuk membiasakan kulit dengan rutin baharu.
  • Elakkan penggunaan lipstik yang selalunya akan dehidrasi sewaktu perjalanan yang jauh. Sebaliknya, gunakan lip gloss misalnya untuk kelihatan lebih segar.
  • Dapatkan rehat yang secukupnya sewaktu mengembara ataupun melancong.

Sumber : Skin Food Malaysia

You Might Also Like

8 comments

  1. Waa..packet mcm ni mmg memudahkan..tp yg malas tuh kena transfer isi lg... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe samala, bila datang mood segan tu saya selalu nya bawa sample je free je.hahaha

      Delete
    2. Ritu beli bekas refill ni dari Guardian tapi tutupnye xbrape ketat.

      Delete
    3. ngee nasib juga kalau macam tu, alhamdulillah takat ni saya nye ok huhu

      Delete

Featured Post

Followers