Sejarah Piala Thomas

5:55:00 PM


Assalamualaikum dan hi ^^
Satu Malaysia kini pasti mendoakan kejayaan pasukan Malaysia dalam pusingan akhir
Thomas and Uber Cups 2014 yang berlangsung di New Delhi.

Hampir dua dekad lamanya,
kita menantikan kemenangan
semenjak kali terakhir Malaysia menjuarai piala ini
pada tahun 1992.
(saya pun baru umur dua tahun hehe..)

Jom tengok serba sedikit, sejarah piala berprestij ini.


  • Kejohanan Piala Thomas diasaskan pada tahun 1949 oleh George Alan Thomas.
  • Beliau merupakan bekas pemain badminton, chess dan tennis serta pernah menjuarai kejohanan chess serta 21 kali juara All-England Badminton Championship.
  • Malaysia pernah memenangi kejohanan Piala Thomas sebanyak lima kali dan terakhir sekali pada tahun 1992.
  • Manakala Indonesia telah memenangi kejohanan ini sebanyak 13 kali dan terakhir sekali pada tahun 2002.
  • Pada kejohanan tahun lepas, China berjaya merangkul piala terulung ini dan Jepun belum pernah mengecap kejayaan pada tahun-tahun sebelum sehinggalah tahun ini,2014 di mana Jepun menewaskan Malaysia dalam perlawanan yang sangat sengit.





You Might Also Like

9 comments

  1. Salam. Jemput sertai kuiz medical. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/kuiz-medical-1-by-dr-shikin.html

    ReplyDelete
  2. Salam kenal dari Ros.. singgah sini dan follow :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai ros.. ! terima kasih sudi singgah ke blog picisan ni . insyaallah akan back to u :)

      Delete
  3. Ape pun kesungguhan pemain kita tetap harus dihargai kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..kalah menang adat pertandingan..yang penting, usaha dan kesungguhan. :) bukan game yang senang.bangga melihat pemain-pemain berjuang habis habissan :)

      Delete
  4. walaupun kalah semalam,tetap puas hati,sebab memang lawan habis-habisan. mungkin rezeki malaysia tak sampai lagi. Allah dah tentukan,mungkin ini yang terbaik buat masa sekarang. pemain boleh berlatih lagi kan,hehee. mana la tau,nanti yang seterusnya,piala thomas milik kita :D

    ReplyDelete
  5. Malaysia tetap juara di hati.....

    ReplyDelete

Featured Post

Followers