Tips Elak Keracunan Makanan
11:30:00 AM- sentiasa menjaga kebersihan
- basuh tangan sebelum mengendalikan makanan.
- basuh tangan selepas keluar dari tandas
- pastikan kawasan dapur bebas daripada serangga dan makhluk perosak.
- asingkan makanan mentah dan sudah dimasak untuk mengelakkan cross-contamination
- gunakan perkakasan seperti pisau dan papan pemotong berbeza atau dibasuh dahulu untuk penyediaan makanan yang belum dimasak.
- simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah di dalam bekas berbeza.
- masak dengan sempurna terutamanya daging, ayam, telur dan makanan laut.
- simpan makanan pada suhu yang betul
- jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik melebihi 4 jam
- simpan makanan yang telah dimasak atau mudah basi di dalam peti sejuk / peti sejuk beku
- sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersih
- minum hanya air yang dimasak atau air yang dibotolkan atau berbungkus
- pilih makanan yang segar dan berkhasiat
- basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam/salad)
- jangan makan makanan yang sudah melepasi tarikh luput
- pilih kedai makanan yang bersih jika makan di luar
- hindari gerai atau kedai makan yang kotor
Sumber : BH Julai
5 comments
nice tips! ^^
ReplyDeletesinggah sambil klik iklan :)
kalau beli kat bazaar akak tak rasa makanan tu boleh tahan sampai sahur...
ReplyDeleteBetul tu sis.. sesetengah ada yang tahan ada yang tak :)
DeleteKeracunan makanan ni sekali terkena tak larat satu badan ~_~
ReplyDeleteRumah dah start ada anak lipas. Erkk..
ReplyDelete