Simple Crunchy Butter Cookies

7:09:00 PM


Assalamualaikum dan hi :)
Resepi kali ini yang ingin dikongsi ialah simple crunchy butter cookies.
Sangat mudah dan tidak banyak bahan yang diperlukan. Semuanya juga mudah didapati.

Bahan-bahan
♥ 225 g butter
♥ 200 g gula kastor
♥ 1 biji telur
♥ 50 ml susu segar
♥ 2 sudu kecil esen vanila
♥ secubit garam
♥ 335 g tepung gandum (diayak)

Prosedur 

★ Mix butter dan gula sehingga berkrim, ringan dan fluffy.

★ Masukkan telur dan putar untuk sebatikan.

★ Masukkan esen vanila, susu segar dan secubit garam. Putar untuk sebatikan.

★ Tepung dimasukkan sedikit demi sedikit dan putar.

★ Keluarkan doh dan bentukan seperti silinder memanjang serta balut dengan plastik makanan atau aluminium untuk dimasukkan ke dalam peti ais untuk disejukkan seketika. (Sekurangnya 1 jam). Sambil tu boleh panaskan oven pada suhu 185 celcius.

★ Apabila sudah siap disejukkan, keluarkan dari peti ais dan potong silinder tersebut kepada kepingan kecil. (Terpulang pada anda nak bentukkan macam mana)

★ Bakar sehingga ke keperangan (10 minit).

★ Rehatkan cookies setelah dikeluarkan daripada oven sebelum dihidang.

Open for orders kepada yang berminat :
•RM 20/1 balang = 50 pieces ( perisa original/chocolate/ extra crunchy)
Whatsapp 0174842993

You Might Also Like

12 comments

  1. salam.. nak tanye ni, esen vanilla dengan perisa vanilla lain ke ? sebab haritu pernah try cuba and tak menjadi .. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam , yes. setahu saya esen ni yang memberi perisa untuk sesuatu baked goods. :)
      di pasaran, selalunya beli jenama star brand vanilla flavouring. ada yang orginal vanilla essence serta biji vanila tapi sangat mahal.

      Delete
  2. nampak menyelerakan
    lama dah x membaking

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba kak yumida nanti hee :D

      Delete
  3. wah. sedapppnyaaaa...
    terliur dibuatnya >.<

    ReplyDelete
  4. nanti nak try lah. macam senang je nak buat, Thanks share resepi! :D

    ReplyDelete
  5. wahhh..rajennya....leh buat tok kuih raya ni....bahan2 pon sket je...

    ReplyDelete
  6. Ada butter, tepung dan telur.. anything could happen. ;)

    ReplyDelete
  7. mudah nak buat :D ewah ewahhh, terliur dah ni, kena scroll lelaju

    ReplyDelete

Featured Post

Followers