Rokok Kretek "Gudang Garam" Tidak Sah

1:02:00 PM



Gudang Garam adalah antara jenama rokok yang popular dalam kalangan perokok.
Namun demikian. tahukah anda bahawa jenama rokok ini sebenarnya tidak sah?
Jenama rokok lain seperti Djarum Super, Luffman, Fisher, Pine dan sebagainya turut tidak sah.

Mengapa tidak sah?
  • Kandungan tar melebihi 40 mg dalam setiap sebatang rokok. Kandungan ini melebihi kadar maksimum yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan iaitu sebanyak 15 mg sebatang, menjadikan rokok ini hampir dua kali lebih tinggi daripada yang dibenarkan.
  • Selain itu, rokok kretek mengandungi bahan tambahan seperti kayu manis dan bunga cengkih yang boleh menyebabkan kanser, sakit jantung, angin ahmar dan penyakit mati pucuk.
  • Di samping itu, tiada amaran kesihatan bergambar tertera pada kotak rokok yang sememangnya mematuhi undang-undang Kementerian Kesihatan.
Untuk maklumat lebih lanjut, sila klik pautan di bawah.


You Might Also Like

15 comments

  1. lagi bagus tak hisap langsung :)

    ReplyDelete
  2. susah kan nk bgi kesedaran kt perokok tegar....

    ReplyDelete
  3. Nice entry! :D

    Blog dah masuk bloglist :D

    ReplyDelete
  4. lebih baik jangan merokok. bukannya bawa kebaikkan pun merokok ne dah lar membazir duit sekali dapat penyakit adalah.. hihihi

    ReplyDelete
  5. merokok tidak baik untuk kesihatan ;)

    ReplyDelete
  6. gudang garam ni memang famous pun. tengok member2 laki selalu beli yg ini. apa entah yg bestnya merokok. mungkin sebab rokok ni murah kot, tu salah satu faktor ramai yg beli.

    dah tau bahaya, tapi tetap buat jugak. sigh

    ReplyDelete
  7. Tidak sah sebab ni rokok seludup dan tak dibayar cukai... rokok yang lain, dah dibayar cukai, sebab tu mahal, dan xde pun org nak isytihar sah ke x.
    Tak kira la dorang hisap rokok apa, i still hate it! Ggrrrrr...

    ReplyDelete
  8. orang kata sedap hisap rokok ni. feel.. mana tak feelnya bahan melebihi had. alahaiii, murah memang murah tapi boleh rosakkan kesihatan kejap jee

    ReplyDelete
  9. kalau dah nama rokok tu haram, tak dak dah yg halal..:)

    ReplyDelete
  10. Patutlah banyak yang mati awal :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha :)..diorang yang perokok takpe la mati awal...ni yang asyik kena hidu asap rokok..lagi malang..tak pasal-pasal kena cancer juga walaupun tak merokok :( please..smokers..berfikir lah dahulu sebelum nak merokok tu..

      Delete

Featured Post

Followers