Kelebihan Asid Folik

5:23:00 PM


Salam sejahtera, hari ini berkesempatan nak menyiasat kelebihan asid folik ni..hee
ada masa baca..ada lebih lagi masa, boleh berkongsi hasil dapatan. 
Jom check it out !

Asid folik adalah satu bentuk vitamin B yang dipanggil folat. Folat memainkan peranan yang penting dalam pengeluaran sel-sel darah merah dan membantu tiub neural bayi anda berkembang menjadi otak dan saraf tunjang. Selain itu, ia terlibat dalam menghasilkan bahan genetik yang dipanggil DNA dan dalam pelbagai fungsi tubuh yang lain.


Asid folik digunakan untuk mencegah dan merawat  darah rendah folat (kekurangan folat), serta komplikasinya, termasuk anemia dan ketidakupayaan usus untuk menyerap nutrien dengan betul. Asid folik juga digunakan untuk keadaan yang lain yang biasa dikaitkan dengan kekurangan folat, termasuk ulser kolitis, penyakit hati, ketagihan arak, dan dialisis buah pinggang.


Wanita yang sedang hamil atau mungkin hamil mengambil asid folik untuk mengelakkan keguguran dan "kecacatan tiub neural," kecacatan kelahiran seperti spina bifida yang berlaku apabila tulang belakang janin dan belakang tidak ditutup semasa pembangunan. Kecacatan kelahiran berlaku dalam 3-4 minggu pertama kehamilan. Jadi ia adalah penting untuk mempunyai folat dalam sistem anda semasa mereka peringkat awal apabila otak bayi anda dan saraf tunjang sedang membangun. Jika anda memilih  vitamin pranatal anda sendiri, bawa ia ke OB anda sebaik sahaja anda hamil untuk memastikan ia mempunyai jumlah yang disyorkan untuk semua yang anda perlukan, termasuk asid folik. Semua vitamin pranatal tidak sama dan ada yang mungkin mempunyai kurang atau lebih daripada vitamin dan mineral yang anda perlukan.


Dos yang disyorkan untuk semua wanita melahirkan anak umur 400 mcg folat setiap hari. Jika anda mengambil multivitamin setiap hari, periksa untuk melihat jika ia mempunyai jumlah yang disyorkan. Jika atas sebab tertentu anda tidak mahu mengambil multivitamin, anda boleh mengambil makanan tambahan asid folik.


Berikut adalah berapa banyak asid folik adalah disyorkan setiap hari dari segi kehamilan:

Semasa anda cuba untuk hamil: 400 mcg

Bagi tempoh tiga bulan pertama kehamilan: 400 mcg

Untuk bulan 4-9 kehamilan: 600 mcg

Semasa menyusu: 500 mcg


Selain daripada mengambil makanan tambahan, sumber makanan terbaik asid folik adalah bijirin kubu. Folat didapati secara semula jadi dalam sayur-sayuran hijau gelap dan buah-buahan sitrus.
sedikit sebanyak yang dapat aku share hasil dapatan. Sekarang ni, banyak di war-warkan tentang kepentingan mengambil asid folik bagi wanita yang merancang untuk hamil sekurangnya tiga bulan sebelum. Namun, apa apa pun untuk kepastian boleh rujuk dengan doktor mahupun ahli farmasi untuk lebih lanjut. 

You Might Also Like

0 comments

Featured Post

Followers